top of page
Verjaringstermijn letselschadezaak.Fietsen door Amsterdam. Fietsongeluk. Letselschade. Letsel. Letseladvies. Auto ongeluk. Ongeluk. Auto ongeval.

Verjaringstermijn letselschadezaak

Verjaring kort uitgelegd

Verjaring houdt in dat u na een verloop van tijd uw schade niet meer kunt verhalen. Er zijn twee verjaringstermijnen te onderscheiden:

 

-de relatieve verjaringstermijn (5 jaar); -en

-de absolute verjaringstermijn (20 jaar).

 

Op deze verjaringstermijnen gelden er allerlei uitzonderingen, zoals bij letsel door schadelijke stoffen en bij letsel toegebracht aan minderjarige slachtoffers.

 

Op de relatieve- en de absolute verjaringstermijn wordt hieronder uitgebreid ingegaan.

Wilt u snel antwoord op uw vraag tot wanneer u de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen, bijvoorbeeld na een verkeersongeval of een arbeidsongeval?

 

Kijk dan snel hieronder!

De (relatieve) verjaringstermijn kort uitgelegd:

Verkeersongeval: 

           

  • U heeft 3 jaar de tijd om de verzekeraar van de tegenpartij rechtstreeks aansprakelijk te stellen;

  • U heeft 5 jaar de tijd om de veroorzaker van het ongeval, bijvoorbeeld de bestuurder van het busje, aansprakelijk te stellen.

Arbeidsongeval:

  • U heeft 5 jaar de tijd om uw werkgever aansprakelijk te stellen.

Minderjarigen:

  • U heeft na uw 18e verjaardag nog 5 jaar de tijd om de tegenpartij aansprakelijk te stellen (dit kan dus bij een verkeersongeval, maar ook bij een arbeidsongeval het geval zijn).

Verjaring uitgebreid uitgelegd

Als een ander volgens de wet aansprakelijk is voor uw letselschade, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Dit recht heeft u niet eeuwig. Op het moment dat u bekend bent met uw schade en met de tegenpartij, dan heeft u vijf jaar de tijd om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Doet u dit niet binnen deze vijf jaar, dan is uw vordering op de tegenpartij verjaard.

 

De gedachte van de wetgever achter de verjaring van een letselschadezaak is dat de tegenpartij na een tijd niet meer weet of u echt iets van hem of haar te vorderen heeft. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe lastiger het wordt voor de tegenpartij om zich te verdedigen.

Relatieve verjaringstermijn (5 jaar) uitgebreid uitgelegd

De eerste letselschade verjaringstermijn heet de relatieve verjaringstermijn. Het is een termijn van 5 jaar die ingaat op het moment dat u weet dat er schade is én weet wie daarvoor verantwoordelijk is.

 

Bij een letselschadezaak kan de relatieve verjaringstermijn een beetje vaag zijn. Hoe weet u nu wanneer het exacte startmoment van de verjaringstermijn ingaat? Op welk moment ben u bekend met de exacte schade? Om hierin duidelijkheid te brengen heeft de rechter een aantal aanknopingspunten geformuleerd:

 

  • Absolute zekerheid over uw schade en de aansprakelijke persoon is niet vereist. Een vermoeden is voldoende. Heeft u bijvoorbeeld een ongeval op het werk gehad, maar weet u niet zeker of de werkgever aansprakelijk is? Dan is het vermoeden hiervan al genoeg om de verjaringstermijn in te latengaan;

 

  • Van u als slachtoffer wordt verwacht dat u eenvoudig onderzoek uitvoert naar de aansprakelijke partij. Bijvoorbeeld door te onderzoeken wie de eigenaar is van de auto die bij u achterop is gereden;

 

  • Gebrek aan juridische kennis staat niet in de weg aan de aanvang van de verjaringstermijn. Dus als u weinig weet heeft van de verjaringsregels, dan nog gaat de verjaringstermijn lopen.

Absolute verjaringstermijn (20 jaar) uitgebreid uitgelegd

Dit is een letselschade verjaringstermijn van 20 jaar. Deze begint te lopen vanaf het moment dat u het ongeval heeft gehad. De verjaring bij letselschade is na 20 jaar dus definitief. Ook als u er pas na 21 jaar achter komt wie u aansprakelijk dient te stellen.

 

Maar (!) Deze absolute verjaringstermijn bij letselschade is alleen van toepassing op ongevallen die vóór 2004 hebben plaatsgevonden. De absolute verjaringstermijn is binnenkort dus voorgoed verleden tijd!

Een aantal uitzonderingen op de verjaringstermijnen

Zowel de relatieve als de absolute verjaringstermijn kent een aantal uitzonderingen:

 

  • Bij minderjarige slachtoffers begint de relatieve verjaringstermijn pas te lopen op het moment dat het slachtoffer 18 jaar is geworden. Minderjarige slachtoffers hebben dus vanaf hun 18e jaar nog 5 jaar de tijd om de tegenpartij aansprakelijk te stellen;

 

  • Bij letselschade na een verkeersongeval heeft u geen 5 jaar, maar 3 jaar de tijd om de verzekeraar van de tegenpartij rechtstreeks aansprakelijk te stellen. De veroorzaker van het ongeval zelf – dus bijvoorbeeld de bestuurder van de auto – kunt u wél binnen 5 jaar aansprakelijk stellen;

 

  • Heeft u daarentegen schade opgelopen door het in aanraking komen met schadelijke stoffen? Dan is de absolute verjaringstermijn geen 20, maar 30 jaar.

Kunt u de verjaring bij letselschade uitstellen?

Ja, dit is mogelijk! Het uitstellen van de verjaring heet ‘stuiting van de verjaring’. Dit doet u door een zogenaamde ‘stuitingsbrief’ te sturen naar de tegenpartij.

 

Wij kunnen u hierbij helpen.

Contact

Heeft u naar aanleiding van deze pagina vragen?

U kunt ons als volgt bereiken:

Whatsapp
bottom of page