top of page
School voor het bevrijden van paarden

Letsel door dieren

Letsel door een dier vormt een bijzondere categorie binnen het aansprakelijkheidsrecht. Een dier kan niet aansprakelijk gesteld worden. Daarom dienen wij te achterhalen wie het gezag over het dier uitoefende.

Aansprakelijkheid

In principe oefent de eigenaar van een dier het gezag uit op het dier. Bij letsel aangebracht door een dier is de eigenaar van het dier dan ook (vaak) aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door het dier.

 

In de praktijk kan dit ingewikkelder worden als bijvoorbeeld de hond door de buurman werd uitgelaten, terwijl het baasje op vakantie was. Wie is hier aansprakelijk? De buurman of de eigenaar? En is er niet sprake van 'eigen schuld' bij het ontstaan van de schade? Hoe zit dit bij paarden? Is de eigenaar van een paard nog wel aansprakelijk als u met het paard bent gaan rijden? Iedere situatie is dus anders, en dient dan ook anders bekeken te worden.

 

Een goede kennis van recente rechterlijke uitspraken is hier dus van belang. Niet alleen voor het vaststellen van de aansprakelijkheid, maar ook voor het berekenen van de schade.

Waar heeft u recht op bij letsel door een dier?

Hier komt zowel uw materiële als uw immateriële schade in aanmerking. U kunt bij de aanval door een dier bijvoorbeeld een beenbreuk oplopen, waar u waarschijnlijk medische kosten voor moet maken. U heeft wellicht schade aan uw kleding, of aan uw bril. Misschien kunt u een tijdje niet werken. U heeft wellicht lange tijd pijn en ondervindt angstige gevoelens door de aanval. Al deze posten worden in aanmerking genomen bij het berekenen van uw schade. Wij kunnen u begeleiden bij de aansprakelijkstelling van de tegenpartij, maar ook bij de begroting van uw schade. ■ 

Contact

Heeft u naar aanleiding van deze pagina vragen?

U kunt ons als volgt bereiken:

Whatsapp
bottom of page