top of page
Fietsen door Amsterdam. Fietsongeluk. Letselschade. Letsel. Letseladvies. Autoongeluk. Ongeluk. Autoongeval.

Schadeberekening

Letselschade berekenen

 

Als letselschadeslachtoffer heeft u recht op vergoeding van materiële en immateriële schade. Alle omstandigheden van het geval tellen mee bij het berekenen van uw letselschade. Het kan ingewikkeld zijn om alle kosten bij elkaar op te tellen. Laat staan het berekenen van psychische en emotionele schade. Hoe kunt u precies de hoogte van uw letselschade berekenen? Wij leggen het u uit.

Berekening materiële schade

Materiële schade is de schade die direct in geld is uit te drukken. Het is voor deze berekening belangrijk dat u alle bonnetjes en facturen bewaart die met uw letselschade te maken heeft. Bijvoorbeeld bonnetjes en facturen van:

 

-reizen van- en naar het ziekenhuis;

-medische kosten;

-aanpassingen in het huis of de auto;

-schade aan uw auto, kleding, telefoon;

-kosten van extra huishoudelijke hulp;

-studiekosten door studievertraging;

-kinderopvang.

Gemiste inkomsten

Door uw ongeval heeft u wellicht niet of niet geheel kunnen werken. Ook deze gemiste inkomsten krijgt u vergoed. Zowel het salaris wat u misloopt als uw inkomsten uit zwart werk. Dit zijn kosten die vallen onder materiële schade. Hierbij mag u ook uw inkomsten die u in de toekomst mis zult lopen optellen. Dit zolang deze inkomsten verband houden met uw ongeval en uw letsel.

Berekening immateriële schade

De kosten voor de reparatie van uw auto, van uw kapotte telefoon of een factuur van een medisch specialist zijn duidelijk. Maar u heeft ook recht op vergoeding van immateriële schade. Dit wordt ook wel smartengeld (lichamelijke -of geestelijke schade door de schuld van een ander) genoemd. Smartengeld is schade die niet in geld uit te drukken is. Hierbij kunt u denken aan:

 

-gederfde levensvreugde;

-verdriet; -en

-leed.

Hoe berekenen wij smartengeld?

Voor de berekening van immateriële schade (smartengeld) gebruiken juristen de smartengeldgids.

 

Juristen hebben samen de smartengeldgids opgesteld. Dit betreft een gids met heel veel rechterlijke uitspraken met bedragen aan smartengeld die in het verleden zijn toegekend aan slachtoffers.  

 

Het uiteindelijke bedrag wat een slachtoffer aan schadevergoeding ontvangt kan natuurlijk heel anders zijn. Het is van belang iedere zaak anders te behandelen en alle omstandigheden van het geval in ogenschouw te nemen.

 

Deze omstandigheden kunnen zijn:

 

-de hoeveelheid pijn;

-de ernst -en aard van het letsel;

-de ernst van het schadeveroorzakend ongeval;

-de duur van de herstelperiode;

-de psychische invloed van het ongeval;

-het gevolg van de littekens;

-met welke belemmeringen het slachtoffer moet leven;

-de leeftijd.

Contact

Heeft u naar aanleiding van deze pagina vragen?

U kunt ons als volgt bereiken:

Whatsapp
bottom of page