top of page
Fietsen door Amsterdam. Fietsongeluk. Letselschade. Letsel. Letseladvies. Auto ongeluk. Ongeluk. Auto ongeval.

Letsel na een fietsongeval

Bent u als fietser aangereden door een motorvoertuig?

Dan heeft u recht op schadevergoeding. Als het fietsongeluk met het motorvoertuig uw eigenschuld was, dan krijgt u nog steeds tenminste 50% van uw schade vergoed.

Aangereden door een andere fietser?

Bij een aanrijding tussen twee fietsers zal de rechter moeten kijken naar de gemaakte fouten om te bepalen bij wie de verantwoordelijkheid voor het ongeval ligt.

 

Fietsers jonger dan 14 jaar krijgen altijd 100% van hun schade vergoed.

Lees hieronder verder voor een uitgebreide uitleg!

Toedracht

Bij verkeersongevallen is het vaak duidelijk wat de oorzaak is van het ongeval, maar dit is helaas niet altijd zo. Om te kunnen beoordelen bij wie de aansprakelijkheid van het ongeval ligt, dient er onderzoek gedaan te worden naar de toedracht. Hierbij kan een proces-verbaal uitkomst bieden.

Ook het (strafrechtelijk) onderzoek van de politie, na het ongeval, kan hierbij hulp bieden.

 

Het kan in uw geval voorkomen dat er geen proces-verbaal is opgemaakt of dat er geen (strafrechtelijk) onderzoek is gedaan. Het kan ook voorkomen dat deze bewijsmiddelen er wel zijn, maar dat er alsnog onduidelijkheid bestaat over de oorzaak van het ongeval. Ook dan kunnen wij u helpen!

 

Wij kunnen op verschillende manieren duidelijkheid verkrijgen over wat er precies is gebeurd. Bijvoorbeeld door het verrichten van een verkeersongevallenanalyse door een deskundige of door het (onder ede) horen van getuigen. Daarnaast is het ook mogelijk om de toedracht van het ongeval te achterhalen door beveiligingsbeelden op te vragen.

Aansprakelijkheid bij een fietsongeval

De wederpartij die het verkeersongeval heeft veroorzaakt, kan aansprakelijk gesteld worden op basis van artikel 6:162 BW en 185 Wegenverkeerswet. Hierbij geldt het volgende:

  • U bent als ongemotoriseerde, zoals een fietser, voetganger of skater/rollerblader etc., aangereden door een gemotoriseerd voertuig? Dan geldt de hoofdregel dat de bestuurder van het gemotoriseerd voertuig aansprakelijk is voor het verkeersongeval en dat hij (in beginsel) 100% van uw schade betaalt;

 

  • Heeft u als ongemotoriseerde, zoals een fietser, voetganger of skater/rollerblader etc., zelf een verkeersongeval veroorzaakt met een gemotoriseerd voertuig? Dan is de hoofdregel dat de bestuurder van het gemotoriseerd voertuig voor minimaal 50% aansprakelijk is voor de door u geleden schade. Dit komt omdat de wetgever de ongemotoriseerde weggebruikers als ‘zwakkere’ verkeersdeelnemers ziet. Het bovenstaande is het geval als u als ongemotoriseerde verkeersdeelnemer ouder bent dan 14 jaar;

 

  • Bent u als ongemotoriseerde weggebruiker echter jonger dan 14 jaar? Dan geldt (in beginsel) dat de bestuurder van het gemotoriseerd voertuig 100% van uw schade dient te vergoeden. Dit komt omdat de wetgever kinderen onder de 14 jaar wil beschermen. Deze bescherming is belangrijk, want kinderen maken soms minder weloverwogen beslissingen in het verkeer. Alleen als de bestuurder van het gemotoriseerd voertuig kan bewijzen dat er sprake was van overmacht of als er aan uw kunt sprake was van ‘schuld’, dan is de bestuurder van het gemotoriseerd voertuig niet aansprakelijk voor uw schade. ■ 

Contact

Heeft u naar aanleiding van deze pagina vragen?

U kunt ons als volgt bereiken:

Whatsapp
bottom of page