top of page
Beton storten

Arbeidsongevallen

U heeft een arbeidsongeval gehad? U wilt weten of uw werkgever aansprakelijk is en wat er wordt vergoed?

Arbeidsongevallen komen erg vaak voor. Dit kunnen ongevallen zijn zoals een verkeersongeval (u was aan het reizen voor uw werk), een glijpartij, het oplopen van een verwonding door een machine of u bent bijvoorbeeld blootgesteld aan schadelijke stoffen. In de meeste gevallen is uw werkgever aansprakelijk voor de schade die u oploopt tijdens uw werktijd.

Aansprakelijkheid werkgever

Uw werkgever heeft de plicht om ervoor te zorgen dat uw werkomgeving veilig is zodat er geen ongelukken kunnen ontstaan. De periode waarin u van uw huis naar uw werk rijdt, wordt helaas niet gezien als werktijd maar als privétijd. Uw werkgever is dus niet aansprakelijk als er op weg naar uw werk (of van uw werk naar huis) iets gebeurt. Het is wel zo dat uw werkgever (vaak) voor dit soort ongevallen verzekerd is.

 

Uw werkgever is bijna altijd aansprakelijk voor een arbeidsongeval. Uw werkgever dient dan al uw schade te vergoeden. Uw werkgever is vaak verzekerd tegen dit soort ongevallen. Dit betekent dat u niet rechtstreeks een conflict hoeft te hebben met uw werkgever.

Uw werkgever heeft een zorgplicht: hij moet als goede werkgever alles in het werk stellen om een arbeidsongeval te voorkomen. Om van zijn aansprakelijkheid af te komen, zou hij moeten aantonen dat hem helemaal niets te verwijten valt. Dit is erg moeilijk voor de werkgever, daarnaast speelt ook de rechtspraak hier in het voordeel van de werknemer.

 

Als de werkgever wil aantonen dat hem niets te verwijten valt, zal hij onder andere moeten aantonen dat:

  • de werkplek van de werknemer voldoende veilig was;

  • er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen waren;

  • de werknemer goede instructies heeft gekregen over de uit te oefenen werkzaamheden;

  • er voldoende controle was op de naleving van deze instructies;

  • de machines die gebruikt werden voldoende onderhouden waren.

Indien de werkgever dit niet kan aantonen, dan kan hij nog altijd proberen te bewijzen dat de werknemer het ongeval zelf heeft veroorzaakt of opzettelijk roekeloos was.

Wat als u letselschade opliep ten gevolge van de fout van een andere werknemer? Ook dan is de werkgever aansprakelijk. Uw werkgever had namelijk ook zeggenschap over de andere werknemer.

 

En wat als het ongeval plaatsvond ten tijde van de pauze, of ten tijde van een bedrijfsfeest? Ook in deze gevallen kan uw werkgever nog steeds aansprakelijk zijn. De werkgever kan heel moeilijk aan zijn aansprakelijkheid ontsnappen.

 

De bovenstaande regels gelden ook voor uitzendkrachten. Bij uitzendkrachten kan zowel het bedrijf van tewerkstelling als het uitzendbureau aangesproken worden. In sommige gevallen kunnen deze regels zelfs voor zelfstandigen zonder personeel van toepassing zijn.

 

Uit het jaarverslag van de inspectie SZW zou blijken dat vooral uitzendkrachten een groter risico lopen op een arbeidsongeval.

Wij kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever voor de door u geleden schade.

Vergoeding

Bij een arbeidsongeval kunt u denken aan verschillende vormen van schade. Het kan hierbij gaan om materiële schade (bijvoorbeeld schade aan uw voertuig), lichamelijke schade (gebroken arm) of psychische schade. De volgende kostenposten komen in aanmerking voor schadevergoeding:

 

-verlies van inkomsten;

-kosten voor medische zorg;

-huishoudelijke hulp;

-reiskosten;

-kosten voor het inschakelen van een jurist/advocaat;

-immateriële schade (pijn, verdriet, angsten, gederfde levensvreugde). ■ 

Contact

Heeft u naar aanleiding van deze pagina vragen?

U kunt ons als volgt bereiken:

Whatsapp
bottom of page